Zaglądamy przez dziurkę od klucza do mojej kuchni... Co piekę, gotuję i co mi smakuje... Jest zwykle też kawka i herbat bez liku w tym małym kramiku.
wtorek, 16 lutego 2010

Nasze ciasto miało dwa kolory w środku, różowy i żółty. Nalewane było po dwie łyżki stołowe na środek formy, dzięki czemu wygladało jak tzw. zebra. Na wierzchu polane polewą czekoladową (gotową). Napis zrobiony mazakami do tortów. Smacznego

SKŁADNIKI:

  • szklanka mąki
  • szklanka kisielu w proszku - u nas były dwa kisiele cytrynowe i dwa wiśniowe
  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka oleju
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • Utrzeć jaja z cukrem, dodać olej i makę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokladnie wszystko zmiksować. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać czerwone kisiele, do drugiej żółte. (Można oczywiście zrobić poprostu całe żółte, zielone czy całe czerwone, wtedy kupujemy 3-4 kisiele jednego smaku). Ciasto wlewamy do formy (ja miałam małą prostokątną, i wyszło cieniutkie), dwie łyżki jednego koloru na środek formy, a potem dwie łżki drugiego koloru na środek [pierwszego, itd. aż wlejemy wszystko. Piec ciasto w piekarniku, T=170-180 st.C, ok godzinę.

    piątek, 08 stycznia 2010

    Udało się, skończyłam wstukiwać przepisy na tegoroczne świateczne wypieki.

    Było pysznie, i miło się piekło. A część wypieków jeszcze czeka w zamrażalniku :)

    Muszę przyznać, że zaszalałyśmy w tym roku, i jak to wszystko spisałam, to całkiem sporo tego wyszło. Dobrze, że rozłożyłysmy to w czasie. A jeszcze teściowa robiła szarlotkę z Thermomix'a, makowiec i drożdżowe, - może innym razem znajdą sie na blogu. :)

    Póki co robię podsumowanie naszych światecznych szaleństw :) Niech bedzie to pomocą dla wszystkich chętnych. Miłego pieczenia i smaczengo :)

    Mięsa:

    1. Rolada z piersi indyczej
    2. Polędwiczki wieprzowe w musztardzie z dodatkami
    3. Polędwiczki wieprzowe w papryce
    4. Schab ze śliwką

    Ciasta:

    1. Keks - bardzo bakaliowy
    2. Łaciata
    3. Piernik na miodzie
    4. Sernik z wiśniami na kakaowym spodzie
    5. Sernik z kulkową niespodzianką
    6. Sernik gotowany
    7. Piernik na piwie
    8. Muffinki z coca-colą
    9. Muffinki cappucino, a właściwie kawowe
    10. Kokosowy sernik na herbatnikach

    Pierniczki:

    1. Pierniczki świąteczne, dojrzewające Norki z Kaan
    2. Pierniczki I
    3. Pierniczki II
    4. Pierniczki III
    5. Ciastka miodowe
    6. Pierniczki Thermomix'owe

    Sernik z wiśniami na kakaowym spodzie to modyfikacja dwóch przepisów. Z jednego wzięłyśmy wierzch, czyli masę serwą a z drugieho spód, czyli półkruche ciasto kakowe. Sernik wyszedł naprawdę smaczny, szczególnie jak dodałyśmy do niego dużo wiśni. Smacznego :)

    Spód

    Składniki:

    2 szklanki mąki
    3 łyżki kakao
    1 jajko
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    15 dag margaryny
    1/2 szklanki cukru pudru

    Przepis Komentarz
    Z maki, kakao, 1 jajka, pół szkalnki cukru pudru, proszku do pieczenia i margaryny zagnieść ciasto i schłodzić.

    Thermomix:
    mąkę, cukier, kakao, proszek i schłodzone masło wymieszać - poz. 4, 5 sekund
    dodać jajko i mieszać - 20 sekund, poz. 5, a potem dalej mieszać 15 sekund, poz. 4
    Wyjąć z Thermomix'a i schłodzić.

    Ser

    Składniki:

    1 kg białego sera trzykrotnie mielonego

    szklanka cukru

    20 dag margaryny lub masła

    4 jaja

    2 opakowania budyniu śmietankowego

    3 łyżki wiśniówki

    szczypta soli

    75 dag wiśni

    Przepis Komentarz
    Wiśnie umyć, osaczyć na sicie, wydrylować.

    My użyłyśmy takich wiśni w zalewie, ale nie w syropie (2 słoiczki TAKICH). Odsaczyłysmy, ale zalewę zostawiłyśmy i z 3 łyżek zalewy + 1 łyżka wódki (czysta, jeszcze weselna :)) zrobiłyśmy wiśniówkę

    Jaja wybić, oddzielając białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę Thermomix:
    Żółtka ubić z cukrem - poz. 4, 1.5 min, T=50 st. C, motylek.
    następnie - nie przerywając ucierania - dodać masło, ser, wiśniówkę i sypki budyń.

    Thermomix:
    Następnie dodawać po kolei:
    masło - ucierać, poz. 4
    ser (może być twróg nie mielony) - poz. 5
    wiśniówkę - poz. 5
    budyń - poz. 6
    i przełożyć do innego naczynia.

    Białko ubić z solą na sztywną pianę i delikatnie (łyżką) połączyć z masą serową, na koniec wsypać wiśnie. Thermomix:
    Ubić pianę z białek - 3 i 1/2 minuty, poz. 4, motylek, następnie połączyć ją z masą serową, wsypać wiśnie.
    My oprócz wiśni dodajemy jeszcze rodzynki, w stosunku 2:1 (wiśnie:rodzynki)
    Do formy szarlotkowej wyłożyć kakaowe ciasto na spód. My nie wyklejamy spodu ciastem, tylko scieramy je na tarce o grubych oczkach. Efekt taki sam, a nie trzeba wałkować.
    Masę serowo-wiśniową rozsmarować na cie­ście i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 1 godz. Właściwie, jak używa się sera mielonego, kupczego, to ta masa jest dośc lejaca, więc po prostu wylewa się ją na spód.

    Przepis na ser znalazłam w książce H. Jachowskiej "Mazurki, serniki, szarlotki i przekładańce"

    Sernik kokosowy na herbatnikach powstał jako efekt uboczny pieczenia sernika z niespodzianką (przepis TUTAJ) i równiez nie mam jego zdjęcia, bo zniknął zanim zdążyłam się obejrzeć (wyszło go troszeczkę). Przepis podaję jednak dla wszystkich zainteresowanych, bo jest to bardzo szybki i smaczny serniczek. A smakuje nawet tym, co nie bardzo przepadają za kokosem :)

    Składniki:

    70 dag biatego tłustego sera

    3/4 szklanki cukru

    2 jaja

    10 dag margaryny lub masła

    15 dag wiórków kokosowych

    1 - 2 paczki herbatników

    budyń waniliowy lub śmietankowy

    Przepis Komentarz
    Ser trzykrotnie zmielić lub kupić mielony (ważne by nie miał dużo serwatki w sobie). Jaja rozkłócić i poła czyć z serem. Thermomix:
    ser zmielić - poz. 6, 3 min.
    dodac jajka, wymieszać - poz. 6

    Masło zmiksować z cukrem na puch i, nie przerywając miksowania, dodawać porcjami masę serową, dodać budyń, a na koniec wsypać wiórki kokosowe.

    Thermomix:
    cały czas mieszając - poz.5 - dodawać masło, cukier, a na końcu budyń waniliowy, przy budyniu może być potrzeba zmniejszenia obrotów na poz.4

    Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać - wsteczny, poz 4
    Dno formy wyłożyć herbatnikami, a na nie wylać masę serowo-kokosową. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 40 min.

    Z jednej porcji sera wyszły nam dwie formy (duza - szarlotkowa i trochę mniejsza) a ciasta wystarczyło tylko na jedną i musiałyśmy dorabiac drugą porcję ciasta. Tak było za pierwszym razme. Za drugim zdecydowałyśmy się na inne rozwiązanie. Zrobiłyśmy jeden sernik z niespodzianką a reszte sera wyłozyłysmy na herbatniki w foremce keksowej i poprostu upiekłyśmy jako normalny kokosowy sernik. I ... ten kokosowy sernik na herbatnikach smakował nam nawet bardziej niż oryginalny z niespodzianką :)

    Składniki:

    Ciasto:

    2 szklanki mąki

    szklanka cukru

    szklanka mleka

    pół szklanki oleju

    2 tyżki kakao

    2 jaja

    2 tyżki dżemu wiśniowego lub sliwkowego

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:

    70 dag biatego tłustego sera

    3/4 szklanki cukru

    2 jaja

    10 dag margaryny lub masła

    15 dag wiórków kokosowych

    budyń waniliowy lub śmietankowy

    Przepis Komentarz
    Ser trzykrotnie zmielić lub kupić mielony (ważne by nie miał dużo serwatki w sobie). Jaja rozkłócić i poła czyć z serem. Thermomix:
    ser zmielić - poz. 6, 3 min.
    dodac jajka, wymieszać - poz. 6

    Masło zmiksować z cukrem na puch i, nie przerywając miksowania, dodawać porcjami masę serową, na koniec wsypać wiórki kokosowe.

    Na tym etapie dodałyśmy jeszcze (przy drugim pieczeniu) budyń waniliowy, bo za pierwszym razem ser wypadał z ciasta.

    Thermomix:
    cały czas mieszając - poz.5 - dodawać masło, cukier a na końcu budyń waniliowy, przy budyniu może być potrzeba zmniejszenia obrotów na poz.4

    Na koniec dodac wiórki kokosowe i wymieszać - wsteczny, poz 4
    Z masy serowo-kokosowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać w formie wysmarowanej tłuszczem i oproszonej bułką tartą. Z jednej porcji sera (jak już pisałam wyżej) wychodzi więcej niż jedna forma szarlotkowa (przynajmniej nam), ale ciasta jest zdecydowanie mniej, tak, że nawet lepiej piec w foremce trochę mniejszej niż szarlotkowa.
    Ciasto:

    Jaja utrzeć z cukrem i kakao na kogel-mogel
    Thermomix:
    Jaja utrzec z cukrem i kakao - 2 min., poz. 4, T=50 st. C, motylek
    wlać olej i mleko, włożyć dżem, wymiesza wsypać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować na jednolitą masę i przykryć nią kulki serowe. Thermomix:
    Zdjąć motylek i dodawać po kolei olej, mleko, dżem - ciągle mieszając - poz.4/5
    Następnie dodawac porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia - miksować, poz.4.
    Masą przykryć kulki serowe.
    Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 50 min.

    Keks to kolejne ciasto, które kojarzy nam się ze Świętami, i musi być aż kipiacy od bakalii. Nasz taki własnie jest. Przepis znalazłyśmy w bardzo starej książce Kuchnia Polska. Przepyszny.

    Składniki:

    15 dag masła lub margaryny

    5 jaj

    20 dag cukru pudru (używamy tylko 16-17 dag)

    30 dag mąki

    1/2 paczki proszku do pieczenia (paczka na 0.5 kg mąki)

    wanilia lub cukier waniliowy

    30-40 dag bakalii: skórka pomarańczowa, orzechy lub migdały, rodzynki, śliwki suszone, suszone morele, figi, daktyle (my wrzucamy 40-45 dag)

    Przepis Komentarz
    Masło utrzec na pulchna masę,

    Thermomix:
    masło utrzeć - poz. 5

    dodawać kolejno jaja, przesiany cukier i po trochu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ucierać tak długo, aż masa będzie puszysta.

    Thermomix:
    dodawać cukier, jajka, cały czas ucierając - poz 4/5
    następnie powoli dodawać mąkę przesianą z proszkiem - poz. 4

    Dodać wanilię i pokrojone bakalie (mozna je oprószyć mąką, to nie będą opadać). Thermomix:
    dodać wanilię i pokrojone bakalie i wymieszać na wstecznym, poz. 4/5
    Włożyć do formy keksowej i piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 1 godziny. Jesli ciasto za szybko się zarumieni (ma tendencję) przykryć papierem do pieczenia.

    Smacznego :)

    Po upieczeniu wyszły nam kamyczki. Dało się zjeść, ale jeszcze chwila w piecu i można by je układać jako kostke chodnikową, jak w jednym z odcinków "Sąsiadów" (patrz tutaj). Jeśli ktoś lubi bardzo twarde ciasteczka, to zapraszam :)

    Składniki:

    50 dag mąki

    25 dag masła lub margaryny

    25 dag cukru pudru

    6 dag miodu

    kilka goździków lub przyprawę do pierników

    ewentualnie proszek do pieczenia

    Przepis Komentarz
    Utrzeć masło z 2 łyżkami cukru pudru

    Thermomix:
    masło utrzeć - 3s, poz. 5
    dodac cukier puder i dalej ucierać - 5s, poz 5

    stopniowo dodawać mąkę, cukier, miód, rozgniecione goździki, ewen­tualnie łyżeczkę proszku do pie­czenia. Wyrobić ciasto.

    Dodałyśmy przyprawę do pierników - cały Kamis, cukru trochę mniej - 20 dag i proszek do pieczenia.

    Thermomix:
    dodawać stopniowo mąkę, cukier, miód, przyprawę, proszek do pieczenia, cały czas mieszając - Interwał, około 10-15 minut

    Formować malutkie ciasteczka. Ułożyć je w formie wysmarowanej tłuszczem i wstawić do piekarnika na 30-40 min. Po ostygnięciu posypać pozo­stałym cukrem pudrem.

    Zastanawiamy się, czy nie lepiej jest z tego wycinać zwykłe pierniczki, prawdopodobnie byłyby wtedy mniej twarde. Wychodzi 1 blacha.

    Przepis z biblioteczki poradnika domowego "Wypieki i potrawy z miodem" / B.Pilarek.

    20.12 obfitował w kucharskie wyzwania. Zrobiłyśmy z teściową m.in. mięsa na Święta. Powędrowały potem do zamrażalnika i czekały tam, w przyjemnie zimowej atmosferze na I i II Dzień Świąt. Zdecydowałyśmy się w tym roku na schab i polędwiczki wieprzowe (o których było tutaj i tutaj). Poniżej przedstawiam schab ze śliwką. Smacznego :)

    Składniki:

    schab - około 1.5 kg (my miałyśmy dużo więcej, ale to dlatego, że piekłysmy jeszcze schab dla cioci, i na po Świetach)
    suszone śliwki (najlepsze po polsku, wędzone) - garść (wykorzsystujemy je również do kapusty, więc kupiłyśmy całe 0.5kg)

    Przyprawy do nacierania:

    łyżeczka estragonu
    łyżeczka majeranku
    łyżeczka bazylii
    1/2 łyżeczki kminku
    2 zabki czosnku
    sół

    Przepis:

    Schab umyś, zrobić w nim dziurę ostrym nożem, grubości palca (tak, żeby kciuki włożone z dwóch stron spotkały się wewnątrz). Natępnie upakować w dziurze śliwki, na brzegach pozostawić po centymetrze miejsca bez śliwek, inaczej będą wypadać (schab w czasie pieczenia sie kurczy a śliwki nie). Wszystkie przyprawy do nacierania, wraz z solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem wymieszać w moździerzu. Natrzeć nimi całe mięso, przykryć je szczelnie lub zawinąć w folię aluminiową i odstawić na co najmniej dobę w chłodne miejsce.

    Po tym czasie nieco oskrobac z przypraw, włożyć do brytwanny, podlać 3-4 łyżkami wody, przykryć i wstawić do piekarnika (T=200 st. C). Po 30 minutach zmniejszyć ogień i piec jeszcze 30-40 minut. Na zakończenie odkryć i dopiekać, polewając powstałym sosem.

    Ponieważ zazwyczaj pieczemy jednak w garze Zeptera, nie wiem jak się zachowuje ten schab w piekarniku. My zrobiłyśmy tak: na suchy, rozgrzany (test kropli wody) duży garnek Zeptera położyć schab. Dać mu szansę, by puścił sok., wtedy dopiero go przekrecić na drugi bok i dalej piec, aż do uzyskania miękkiego mięsa (około 50-60 minut).


    Przepis znalazłam w książce B. Adamczewskiej "Specjały polskiej kuchni" i zmodyfikowałam na swoje potrzeby.

    Nasz ulubiony sernik, bo bardzo cytrynowy i z dużą ilością bakalii. Bez zdjęcia niestety, ale za to przepyszny, dość łatwy i znika w mig :)


    Składniki:

    85 dag sera
    niepe
    łna szklanka cukru
    20 dag margaryny
    jajko
    łyżka mąki ziemniaczanej
    zapach cytrynowy
    paczek herbatników
    bakalie (np. keksowa 100g, skórka pomarańczowa 100g, rodzynki, raczej nie dodają orzechów)

    Przepis:

    Ser ze­mleć i zmiksować z cukrem. Margarynę rozpuścić i jeszcze ciepłą dodać do sera. Dodawać kolejno jajko, mąkę ziemniaczaną, zapach cytrynowy, bakalie i wymieszać. Masę serową gotować 5 minut na ma­łym ogniu, stale mieszając, bo się fatwo przypala. Ja te 5 minut liczę od momentu zagotowania. Keksową formę wyłożyć herbat­nikami, nałożyć część masy sero­wej, znów warstwę herbatników i na koniec masę serową. Po przestygnięciu włożyć w chłodne miejsce (zimą balkon, latem lodówka). Sernik jest naj­smaczniejszy następnego dnia.

    czwartek, 07 stycznia 2010

    Łaciata, czyli babka łaciata jest zdecydowanie naszym ulubionym, rodzinnym ciastem. Pieczemy ją zawsze, z każdej okazji a czesto nawet bez okazji. Różne również formy ta babka przybiera. Z zasady powinna być dwukolorowa - do formy przekłada się najpierw jasne ciasto, a potem ciemne. U nas bywa różnie. Czasem jest dwukolorowa, standardowa. Innym razem jednokolorowa. Czasem do którejś z części dodajemy startą (albo jeszcze lepiej pokrojoną na małe kawałeczki) czekoladę. W zależności od zapotrzebowania, inwencji i humoru, a także sił. I nigdy nie robimy pojedynczej porcji ciasta, zawsze przynajmniej podwójną.:)

    Tym razem, świątecznie, więc baba była robiona w foremkach babkowych małych i w dużej formie - tortownicy z kominkiem. Ale, ale ... będzie jeszcze druga porcja, poprostu w szarlotkowej formie. Łaciata jest łaciata, czyli dwukolorowa, i do biełej części ciasta dodaliśmy pokrojoną w kawałki czekoladę.


    Składniki (na pojedyncza porcję):

    25dg masła

    1 1/4 szklanki cukru

    4 zółtka + białka

    3 szklanki mąki

    proszek do pieczenia (na 05. kg maki)

    1 mała szklanka mleka lub śmietany (ze smietaną będzie bardziel lepkie i szlachetniejsze ciasto)

    3 łyżki kakao

    cukier waniliowy

    aromat migdałowy

    Przepis:

    Masło utrzeć do białości, dodac cukier, cukier waniliowy (ja sobie zazwyczaj odpuszczam cukier waniliowy), aromat, żółtka i mąke z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać mleko (lub śmietanę, ja częstoo robię pół na pół). Na końcu delikatnie dodać ubitą pianę z białek. Ciasto powinno miec konsystencje gęstej śmietany, i oczywiście bedzie gęściejsze ze śmietana a bardziej lepkie z mlekiem.

    Rozdzielić ciasto na połowy i do jednej dodać kakao i 1/2 szklanki cukru (ewentualnie tartą gorzka czekoladę).

    Do formy włożyć białe ciasto, a na wierzch kakaowe. Piec w 180 st. C około 1.5 godz. Długość pieczenia zależy od formy. 1.5 godziny to w standardowej formie babkowej z kominkiem.

    Polecam, polecam, polecam!!!


     
    1 , 2 , 3
    Wszystkie zdjęcia, filmy i teksty objęte są prawem autorskim. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub po części bez mojej zgody jest zabronione, co stanowi naruszenie praw autorskich. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
    Aktualne wyzwania: Wyzwania zakończone: Kuchnia Świąteczna 2009

    Lubię czytać